Thursday, May 21, 2009

Bila aku dah tak keruan

Aku perasan sekarang ni aku selalu lupe mane aku park keta aku....mostly dekat my office lah...kalo aku pegi mv ke or other shopping malls dah sah aku hafal tempat aku parking tu...let say C24

Tapi problem nye aku asik lupe bila aku parking kat office...nak kata parking space tu besar sgt tak jugak tapi mmg aku boleh jadi blank lah sometimes till i have no idea where i parked my car in the morning

Nak jadikan cerita kat company aku ni ade lah 3-4 org yg bwk black savvy mcm aku....jadi whenever i saw black savvy aku terus je pegi kat keta tu as if that's mine

Ada one incident ni, bila aku dah sampai kat keta savvy tu aku nmpk tissue atas bonet keta...aku pun menyumpah lah "suke2 hati je campak tissue atas keta aku"....skali bile angkat tissue nmpk ade taik burung kering...so dlm hati aku ohh ade plak sesape yg baik hati nak tutupkan taik burung atas keta aku...aku pon siap bersihkan lah.....

Sambil bersihkan tu sempat gak mata aku tgk kat dlm keta..."bila pulak aku punye tissue cover bunge2...siap ade cushion bunga2 plak tu"...tapi tak sedar gak...tgn still tgh bersihkan taik burung tu ngan tissue....

Later on baru teringat "arrrggghhhhhhh ni bukan keta aku lah bodoooo" hahahaha....then sempat pandang sekeliling takut org nampak....pretend nothing happen and terus lah aku carik keta aku sendri....tak pasal2 hari tu aku dah wat kerja welfare bersihkan kreta org lain :p

But the other day.....aku pon press lah kunci keta...skali at the same time " Ida, tu bukan kreta awak lahh " hahaha i laughed like hell...at last ade jugak org caught me in action...aku yg blur "alahhhhhhh salah lagik" sambil senyum kerang busuk jelah....n then boleh tanye plak...."mane kreta saye ye"....."awak park kat belah sane lah tadik"....hehehe sib baik org lain nmpk not the owner of the car

Nampaknya aku kene cat keta kuning lah lepas ni baru senang nak spot :p

Tuesday, May 5, 2009

Borak kosong

Dah lame aku tak update blog ni asik syok bace blog orang lain je ...

Kesian blog aku ni sampai bersawang

Actually ada byk benda yg aku nak update coz ada byk happenings in Apr and May

Tapi gambar pulak takde...takpe lah aku update kat umah nanti

Skarang tgh lunch....aku tgh syok melepak sensorg depan pc ... sambil makan buah fav aku....sengkuang pizza....walopon doc dah nasihat aku jgn mkn buah keras2 due to my jaw prob....tapi kdg2 aku skip gak....hehe

Aku sekarang rajin bawak bekal pegi opis....today aku bawak egg sandwich...adik aku lah yg untung coz bile aku bawak bekal die pon dapat sekali....aku siap letak salad, tomato bagai...

Sampaikan kawan skola iya tego....sandwich kakak ko buat ni nmpk best lah...rajin nye akak ko....aku taktau lah mmg kawan iya ade puji betul2 or die saje make up stories coz nak aku tetiap ari buatkan sandwich utk die hehehe

Tgh pk ni nak bawak sandwich ape plak esok

Tuesday, March 3, 2009

Pok Pek Pok Pek

Dah lama rupanya aku tak update blog....seperti biasalah tgh mood kemalasan melanda

Tapi sebab aku dah siap keje aku blog lah kejap dari opis....aku kdg2 bosan kat opis ni...bila keja aku dah siap n dah puas browse website ape2 aku dah taktau nak buat ape...so aku pon borak2 lah ngan budak prac yg dok sebelah aku ni...

To tell u the truth aku kan kekurangan rakan2 sebaya kat opis ni...mmg lah ade akak2 tapi diorg dah masuk alam lain....jadi ape lagik ngan trainee aku pon jadi lah....mcm borak ngan adik aku je...tu sebab ari ni aku pok pek je kat sebelah...dah lah cubicle aku rendah...tetibe rase mcm ahli mesyuarat tingkap plak hehe

My leg is getting better now....at last i followed zul's advice to see the doctor....aku bukan ape...mls lah nak pegi jumpe doc ni...bila dah betul2 sakit and asik kene leter baru lah pegi...aku sakit kaki ni due to my incident at A&W one year ago...aku pegi interview kat Maybank si sarah keja tulah

The interview was scheduled at 2.30...zul accompanied me...tetibe rase lapar jd kitorg pon nak lah pegi mkn kat A&W coz dekat je ngan Maybank....im not quite sure what was i thinking before opening the door....but i remember catching a glance of my reflection through the front door....and suddenly within secs....aku dah jatuh bedebuk kat lantai A&W....aku tak ingat ape2....my view kabur....yang aku nampak zul pusing pandang aku pastu lari kat aku...die dah pegang kan pintu tu untuk aku but somehow pintu tu mmg berat

My whole body and my left leg dah lepas.....but then pintu tu tertutup cepat and hit my right leg between the ankle....tu yg buat aku terjatuh...and aku tak boleh bangun coz sakit giler and door still tersekat...kasut pon dah terbukak...luckily takde sesape yg gelak...i guess diorg kesian sgt kot dkt aku sebab jatuh teruk camtu....the moment aku jatuh aku tau mesti aku tak dpt keje tu.....terpaksa lah buat muka tebal kat counter A&W...ikutkan aku nak blah je....malu gile nya pasal....nak gi interview pon dah takde mood.....anyway the interview went well tapi keja tu cam tak berapa sesuai ngan aku...tu sebab lah aku pon tak dapat

After that aku tak penah check my leg...eventhough sometimes sakit tu ade terasa....until lah dah one year....kaki aku mule sakit coz mase pegi bandung that day org tu urut kuat gile....jadi kaki aku dah sakit balik....that's why i said to myself i have to go and and see the doc now no matter what

I went to KJMC...doc pon baik je....aku ckp sakit ankle...die pegi selak kain aku sampai knee high....aku kate ankle lah doc..."oh i thought ur knee"...sib baik tak atas lagik....kalo tak dah boleh report hehe...rupenyer salah dengar td bila aku ckp sakit kat mane

Doc said muscle aku dah koyak and coz takde proper treatment jadi my right leg between ankle tu dah loose....thats why aku slalu sakit....die kate this is a common thing among footballers...eh aku tak main bola ok...it's just that the door hit hard on my ankle.....so he said i have to live with it....makan ubat slalu...and jage2 bila nak jalan...kalo jalan tak rata je sure susah...and nowadays aku bila jalan asik tripped je....maybe becoz of that....or if not i can go for a small operation...to clean the wound inside......and to put a small metal in between my ankle to tighten up my leg joints....that's what he said....

Aku dgr operation walopon a minor one aku dah takut....and aku mls nak go thru the healing process...but the best part i will have MC for almost 2 months....cam beranak je plak heheh...tapi kene pakai tongkat dulu....tu sume buat aku takut....so doc said it is not something that u r forced to do....no harm kalo tak buat....but make sure jage kaki tu...and still kalo nak active in sports kene pakai lah bandage tebal2 sket so impact kat kaki tak kuat....tapi kalo nak main netball dah sah lah akan menambah kan beban je coz netball kan kita landing on one foot

Doc kate no rushing.....so die bagi medicine for one month and die nak tgk my progress...im feeling much better now...but still kalo berdiri aku akan put more weight on my left side...taknak strain the other....next week im going to see the doc again....hopefully sume ok

Now im worried mith my jaw....it is getting tighter everyday and difficult for me to chew my food....tak silap jaw aku plak maybe ade kene ngena mase aku jatuh main getah darjah 2 dulu...impact die kuat sampai my jaw slightly dislocated

What's wrong with me....asik jatuh+high impact+resulted in bones problem in the future...hehe

Anyway, hope everythings gonna be fine...i have to rest a lot...and for now no more high heels for walking :(

Wednesday, January 14, 2009

Hari yang tidak produktif

The title says it all....aku perasan sejak aku kerja balik after long holiday end of dec, aku cepat mengantuk and cepat letih...tetiap hari sekarang 10.30 mesti dah ngantuk nak tido...which is good coz dulu2 aku hanya akan tido pukul 1 pagi....bgn awal pon no hal....but now tido awal pon bila bgn tahap kengantukan tu dah menggiler...adakah disebabkan terlalu lama on holiday..aku tak sure heheh

Anyway, Alhamdulillah parents and nenek aku telah selamat sampai ke msia on sunday 4th of jan....semua sihat cuma ada batuk2 sikit.....the flight was delayed....they took Saudi Air and supposed to be a direct flight from Madinah to KUL....but then the captain announced there was a technical problem and they had to land at the nearest airport which is Jeddah...and the fact that they had to discharge the fuel on air before landing due to the heavy weight made me worried even more....the only thing that I could picture was a scene from Die hard movie...during a fight between bruce willis and the terrorist on a moving airplane....hero bukak fuel cap and then lit the fire and letupkan the airplane....i know it was nothing like the movie....tapi darah aku berderau je bila my mum sms me from Jeddah

At 2.00 am, a representative from Tabung Hj called and informed me about the delay....bagus lah diorg ni...efficient heheh....the flight was delayed nearly 5 hours and they managed to arrive KUL at 9.30am....due to heavy traffic at the arrival hall, semua nak jemput jemaah haji, aku tak dapat jumpe semua...aku jumpe abah dulu....and abah naik kereta ngan aku....the other 2 cars were my sis and Ferris....so 3 kereta lah pegi jemput kat KLIA....

Abah byk lah bercerita kat aku dlm keta....Abah nampak lain....rambut semua dah memutih and pakai whole suit pon semua putih....mentang2 dah Haji kan....skali tgk imam masjid mane plak heheh....so ape lagi, sampai depan rumah je....berlaku lah adegan cerekarama...aku peluk mama and nenek....lama plak tu...nangis2....coz aku sorang je yang tak dapat jumpe semua tadi kat airport....petang tu kitorang buat doa selamat...ingatkan nak buat ngan jiran2 depan je.....but Alhamdulillah orang masjid pon datang for a total of 25 ppl....kitorg kat blakang sebok prepare food untuk org yang dtg....tak sangka ramai pulak yang dtg...lagi berkat...Alhamdulillah

I would like to say thanks to everybody yang mendoakan kesejahteraan both my parents and nenek selama mereka pergi menunaikan Haji....may Allah bless all of you.... and Im thankful that everything went smoothly...Im so happy

Suddenly the next day, while I was working, my phone rang....and I saw my mum's name on it...I smile to myself....that is something I miss for 42 days...coz my mum loves to call me...tak sah kalo tak call sekali sehari mase aku keja....mesti je ade cerita and gossip....padahal kejap lagi bila aku balik, my mum akan cerita lagi but extended version pulak....

Now i know where I inherit the talent...It was from my mum....I said to myself....here it goes again hehehe

Thursday, December 11, 2008

Melepak

Dengan official nya hari ni aku cuti coz Sultan aku nye besday....jd aku aku apply cuti jumaat aku dapat lah 4 days straight....weehooo....tapi ape nak buat...takkan nak dok melepak je kat umah...lama2 bosan aku...takpe lah aku heret lah si iya ke mane2 nanti

Today aku tak keluar....aku jd driver bebudak ni hantar diorg pegi music class...adik aku ambik guitar class...ckp ngan ayah aku terus ayah aku belikan gitar....senang nya bebudak skarang...dulu aku dapat guitar mainan je tau...bila adik aku bawak gitar tu aku tgk gitar tu mcm lagik besar pada dia and reminds me of cerita desperado plak....jgn tanya nape kuikuikui
aku harap lah si iya ni betul2 blaja gitar...jgn memain je..kalo tak rugi je hanta gi kelas and rugi je beli gitar tu...

Aku baru je dpt sms dr mak aku....and Alhamdulillah diorg sume sihat...tinggal nak buat tawaf and sai' je and then complete lah haji....aku risau je part melontar tu...yelah teringat dulu kan kes rempuh masa melontar....aku harap2 mereka dijauhkan benda2 tu

Pagi raya mak aku call...borak lame ngan semua org....taknak nangis pon nangis gak...coz aku ckp nilah raya pertama yang parents and nenek aku takda....pagi raya tu aku adalah masak sket2 kat dapur...sorang2 je...kalo tak pagi raya aku lah ngan mak aku yang sebok memasak kat dapur tu...bila dengar takbir pagi raya tu lagik lah sedih....tapi camne pon aku bersyukur coz dapat jugak kitorg gather ramai2 dekat rumah mak busu aku

Na doa abah, mama and nenek dilindungi selalu...and semoga mendapat haji mabrur...amin

Friday, December 5, 2008

A Dream

I've watched Twilight the other day...and I enjoyed the movie :) the fact that it was different from other type of vampire movies i've seen so far such as the underworld and van helsing that are more into kiling

I was told that it was a book adaptation...a top selling in US...of course those who have been reading the book have their own judgement for the movie....but for me it was another story that managed to entertain me during my weekend

I love the storyline....the so called human & vampire love story....it was simple...

and the baseball scene was cool....wish it could be longer

I couldnt believe that Cedric could play the part and he was totally different...he was charming

Iya even downloaded the book...but I could not promise myself to read it...you know how am I when it comes to reading :p

Will wait for the next sequel

Call me jiwang...or even laugh at me...but after watching the movie...that night i dreamed about Edward Cullen...or to be precise...the vampire :)

Bite me...hehehe
Lambaian ke Mekah


Ahad ni masuk lah 2 minggu abah, mama and nenek aku pergi untuk mengerjakan haji...

Kitorang bertolak menghantar jemaah pada 23 nov at 11pm....aku drive satu kereta and uncle aku drive satu kereta

Abah and mama duduk belakang...akak aku kat sebelah...and aku yg drive mlm tu....nenek aku naik kereta lagi satu

Ntah kenapa aku rasa nervous sgt...sampaikan aku bawak kereta pon tak betul...bukan tak betul as in nak langgar ke apa...tapi mcm aku ni tak biasa drive....sampai akak aku kate nina ko okay ke? orang lain yang nak pegi haji ko plak nervous semacam

Maybe betul aku mmg nervous...taktau lah kenapa...maybe sebab kali ni aku membawa jemaah haji yang juga parents aku....dengan cuaca mlm tu yang sejuk dan hujan renyai2 tak henti

Aku agak lucky coz mlm tu dapat parking betul2 dkt entrance tabung haji...tak payah lah susah2 nak byr parking and jalan jauh2....ramai jemaah haji mlm tu...semua tempat duduk pon dah occupied....until i saw an empty canopy....ntah kenapa takda org nak duduk situ...so kitorg pon duduk lah menunggu kat canopy tu...another family then came to join us

Sempat lah kitorg berborak sekejap sambil mkn burger ramly yg uncle aku beli kat cafe and pekena teh o panas yang mmg best time ujan ni....



Sampailah bila dgr announcement pada pukul 230 pagi, jemaah haji diminta masuk...tetiba sayu je rase...aku peluk nenek...peluk mama....peluk abah...aku mintak ampon...tak terkata mcm mana sedih nya perasaan aku masa tu....berkumandang pulak Labbaiqallah hummalabbaiq di PA system membuat kan aku lagi rasa syahdu




Kitorang berdiri dkt tepi rail untuk melambai jemaah haji sebelum semua masuk ke dlm building...masa tu semua orang pegang camera and videocam nk tangkap gambar...kdg2 rasa mcm tgh tgk artis dkt red carpet je....tapi ni bukan pergi untuk menang award...ni pergi untuk beribadat kepadaNya

Bila family aku semua dah masuk...kitorang pon drive balik bertiga...akak aku drive...aku sebelah...and iya dkt belakang..and aku dpt sms dr mama

"Mama sedih tapi happy semua anak mama hantar mama mlm ni....im gonna miss u all so much...doakan mama ye...mama pegi kerana Allah"

Sebak aku baca msg mama.....tapi aku gembira family aku dapat pegi haji tahun ni...how nice if my mak busu could come along

Ahad ni mama akan berwukuf di Arafah....mama tanya aku ada hajat ke yang nak disampaikan...aku kate mmg ada...tapi yang penting asalkan mama yang doakan untuk kitorang insyaAllah sume akan termakbul

Aku and iya je tinggal berdua...makin lama makin sunyi rasa umah...aku doakan abah, mama and nenek aku dipermudahkan segala urusan haji, diberi kesihatan, dilindungi sepanjang masa, diberi haji mabrur dan semua yang baik2....

We will pray for you and insyaAllah we will meet again...for now, we already missing you... a lot

Thursday, November 20, 2008

Lama punya cerita

Aku teringat satu kes masa aku pegi The Curve dulu...

Aku ni biasalah kan fav aku mesti nak ke ladies...selepas aku 'membuang' ape2 yang patut aku pon touch up lah sket muka aku kat cermin

Tetibe dtg lah satu mak budak ni...die carry budak dlm umur setahun...ntah kenapa aku dpt rase yang mak budak ni nak masuk toilet tp takkan lah die nak angkut baby tu skali....mula2 maknya survey je dulu...aku buat2 lah taktau....tapi gamaknya lepas die observe yang dlm toilet tu possibility boleh trust aku higher than the rest die pon tetiba dtg kat aku

"Akak, akak lame lagi ke...boleh tak tolong tgk kan anak saye kejap...saye nak masuk toilet kejap je"...obviously dari rupa mak budak ni mmglah younger than me....mak muda lah ni...i know i know umur2 mcm aku ni patut nya dah kawin ade anak satu...tp apa kan daya hehe...so aku pon kate lah boleh

Anak die boy...comel je dok pandang2 dekat aku...mmg senang nak carry...x nangis langsung...maklumlah ada setengah budak ni pantang org lain pegang sure meraung nya....aku yang mase tu baru je dapat niece mmg lah still fail nak pegang2 budak ni....kiranya belum biasa lah lagik...mr zul suka gelak kan aku kalo aku ckp aku kekok...tau lah dia dr kecik dah bergelumang ngan budak2 coz mak dia ambik upah jaga anak jiran...penah dulu aku agah budak and budak tu nangis die punyalah gelakkan aku...die kate aku x pandai nak agah...pastu muka aku garang...saba jelah

Lepas mak budak tu dah keluar dia pon kate lah " tima kasih ye kak tolong tgk anak saye ni "...
Skali aku terpikir...what if aku ni sebenarnye org jahat ke ape ke...dia boleh selamba je kasi aku pegang anak dia....i mean yelah kan nowadays dengan mcm2 cerita yg kita dgr i dont think so aku nak kasi stranger pegang anak aku...walopon kejap...coz in a split seconds pon anything can happen

Teringat aku satu berita aku baca dulu, dia ni baru je abis pantang so dok umah lah jaga baby...dtg lah kawan anak sedara dia melawat...die mmg dh slalu dtg rumah jd of course lah kita percaya...yg mak ni suruh lah budak tu tgk kan baby die kejap coz die nak buang sampah...dlm mase sekejap tu jugak lah budak tu boleh bawak lari baby tu and nak jual...sib baik polis dpt tangkap and masa tu die tgh in the midst of selling off the baby...so senang cerita beware lah....we cannot be too sure of something...kalo dah feel doubt baik lah tak payah teruskan niat kita tu

Bila aku keluar toilet aku citer lah what happened just now to mr zul....die boleh gelakkan aku pastu kata mesti lawak kan....hish sabar jelah mamat ni :p
First Time

I was asked to conduct an interview to fill a vacancy in my department, which is the Analyst Programmer. Due to the fact that my boss had other important jobs to be taken care of. Anyway the programmer will be assigned under me, that is why my boss asked me to do the interview so that i can choose the right candidate for the post.

So last Monday, me and a colleague of mine together with a rep from HR conducted the interview. This rep i shall name her Kak X, I love to see Kak X. She is always smart in her office attire and her bob cut hair. She even speaks fluent english with accent. She did contribute her voice for our Train announcement. Known that the original voice used for our train was done by Yasmin Yusuf. That was way back in 1998, I was just in Form 4. So if there's any changes, we could not afford to hire her again, we would just use our own hidden talent and Kak X is one of them. Anyway, she is a nice person. This is the first time i got to work with her and she made the interview went easily.

We had 4 candidates, two internal and two external. First I was nervous, but then I thought I am the one interviewing than why should I be...it should be the candidates instead. Well coz that was the 1st time me being the panel. Kak X did most of the talking....me and my colleague asked more to the technical parts.

Happened to be, our 2 internal candidates have dip/degree in computer science. But they didnt get to apply their knowledge and have not been using them like 4-6 years.

The 1st external candidate graduated in Information Management majoring in Record Management which I thought not really suitable for this post.

We were searching for a computer science/IT graduate that are well versed with programming languages. We need someone that is good in programming and database to develop our new eventlog from the existing one and to develop a system for our Revenue side. Meaning that, we could not afford to hire someone that has forgotten or no longer practise their skills. We need to start the project immediately and a person that is still fresh with the knowledge would be best fit for this post.

Then came the 2nd external candidate, graduated from UiTM in computational mathematics, Comp Sc. Anyway, that was the 1st time I heard about the course. She lives in JB, just graduated, have good programming skills and did a Revenue System for her Final Year Project. Then I realised, she's the right person to fill the spot. The best part is she is younger than me...that makes it easy for me to guide, to give orders or even bully...oooppss heheh :p

The interview went well and believe it or not I did quite good I must say. Despite me being shy, hate public speaking and pickup calls I managed to get through. I got to see the point of view of an interviewer. I know what they want and what they aspect from the candidates. Now that I know I hope it will be a guidance for me when I attend my own interview in the future....hehehe dont know when tho

I shall get my new cubicle mate in December....and will continue gossiping like before :)

Sunday, November 9, 2008

2nd Update

Dah lah penat dr jamuan raya kat opis jumaat tu...the next day ari sabtu family aku buat Kenduri Cukur Jambul and Kenduri family aku nak pegi haji....so balik2 je mlm tu mmg tak rest...sume tolong kemas rumah...buat souvenirs for the guests...

from left (clockwise) : sara, nenek, mama, makcik teh, iya, mak busu

Pukul 12.30, org surau dtg and kitorang mule kan bacaan Yasin, tahlil and all....pukul 2.00 baru geng marhaban datang for cukur jambul Adelia...Adelia comel sgt pakai gaun putih and hairband die...Yusuf merangkap photographer aku plak videographer...tapi aku x dpt cari charger videocam aku so last2 gune jelah function video kat camera aku...aku lupe mane aku letak...Alhamdulillah all went well....Adelia pon tak nangis throughout the cukur jambul ceremony...kitorang sume hepi...and TQ to all yang datang...we really appreciate it

mama yg pegang Adelia sepanjang cukur jambul ceremony

diam je rambut dia kene potong

the proud parents
mr zul dtg menjengah
Malam tu plak at 10.30pm we all headed straight to KLIA to send Yusuf...Yusuf balik mlm tu jugak and sib baik die balik after the kenduri at least dpt lah merasa majlis tu kan....suma letih...aku pon tak drive...naik kereta kia carnival pak anjang aku yg aku tak penah dpt naik sampai skarang....naik2 je suma tertido penat punya pasal....
Rase sekejap je...dulu last entry aku pasal hantar Yusuf pergi belajar...rupanya dah 3 tahun dah and Yusuf pon dah grad...so now dia balik sana nk keja...everytime hantar Yusuf kitorg mesti bubye die dkt hujung lepas die naik train...without fail...siap ckp Yusuf nanti awak naik train jgn lupa ambik port kat tepi tingkap tau nk bubye....everytime pon mcm tu....ni jelah gamba yg dapat aku capture...tu pon blur sebab thru screen...to Yusuf good luck and jgn lupa kim salam kat org Taiping k hehe...see you next year

Di kala kerajinan

Dah lama rupanya aku x update blog ni...yelah aku dah lah mmg terkenal dgn kelembaban nak update apa2....ni sib baik tgh rajin sket so itu yang nak update ni....

Raya pon dah abis....aku x tau dah brapa byk aku mkn during the month of raya je...suma nya aku tibai...so now kene lah start slow down balik kan...then end week of raya mmg bz giler...tahun ni company aku x buat pulak Jamuan Raya....sabar jelah...so initiative sendiri kitorang yg 2nd floor ni pon buat lah Jamuan Raya....mmg meriah dr previous years...mane tak...aku pon merangkap committee jugak....

Menu punya lah byk...ade briyani kambing, nasi lauk pauk, spaghetti bolognese, baked maccaroni, lemang ketupat rendang, soto ayam, rojak, kek, and mcm2 desserts ade...not forgetting satayyy....org lain perghak lah tgk satay...aku name pon budak kjg dah slalu mkn kan...so mkn 2 cucuk je

Baked maccaroni aku sendri yang buat...3 bekas and sumenye lesap...hepi giler aku..yelah ni 1st time buat baked maccaroni....slalu nye wat biase2 je heheh...and paling best aku dpt Best Dress for female...bukan ape...sume org pon cantik2...tapi sejak aku keje kat sini selama 3 tahun aku tak penah pakai kebaya...aku pakai baju kurung je...jd akak2 ni terkezut kejap lah tu yg terus aku dapat award tu...hehe TQ2....so here are the pics yg sempat aku capture...aku merangkap photographer tak official...jadi sabar jelah akak2 tu nak tunggu aku bg gamba ni k heheh


untung ade member canopy...pinjam je buat scallop...kitorg psg sendri tau


blueberry cheese tart kak pah yg appetizing

sib baik tgkp gamba ngan ko mi...rupanya hang nak resign dah

Wednesday, October 22, 2008

The happenings

a quick promo

a friend asked me to post this....anybody who interested with this Carlo Rino handbag....only wore once...do drop me a message...thank you








the mystery chocolate




i found this near my calendar this morning.....we asked around but no one claimed to be the sender....only be given to the female staff...ermm weird....it will expire on 26 oct 2008....erm feeling more weird....mystery has not been solved


jalan-jalan




my sister asked for my help to exchange her baby clothes that she had bought recently...went with mr. zul right after work....no window shopping....the plan was to exchange the clothes...dinner...and went straight home.....

i felt like eating at madam kwan that night....it was a short dinner...i had nasi bojari and mr. zul had curry laksa....this was the 2nd time...my 1st treat was in 2005 with the girls right after my graduation....

i had sago gula melaka for dessert...suddenly i miss my neighbour, makcik teh's sago gula melaka....nyam nyam

comel nya




I captured her picture during her visit to kajang....she was here to visit her dear mummy....i couldnt forget the look on my sister's face...deep down i know she felt sorry for her little girl...for she couldnt give her the attention that a new born baby should have....for she had to undergo another serie of operation....

my sister is strong...but when something unusual happened to her these few days...she just couldnt handle it anymore....

I remembered the day when me and iya spent the night in the hospital....she said she couldnt imagine she had to go through all this....and neither could us...i feel sad but i have to keep it to myself....i know this is Allah's will....it is a test of patience to us all....

may Allah bless you with good health and safety for you and the baby....Amin

Monday, October 13, 2008

A year older

Thank you to my parents for the $

Thank you to my sis for the make up voucher

Thank you to my girls sarah, iju and aznim for the birthday treat and all the laughter

Thank you to all for your birthday wishes

Thank you to dear for your time spent with me during my birthday

...anyway i'm still waiting for my present :p

to my elder sister : Happy Birthday...may Allah bless u with good health and happiness...welcome back to work

to my younger sister: Good Luck in ur PMR...i know u will do well

cheers :)

Saturday, October 4, 2008

Rayer...rayer...rayer

Aku sgt bz menjelang nya raya sampai kan xda masa nk menjenguk ke blog ni

Tapi aku sempat jugak buat cornflakes choc chip cookies and biskut mazola...kalo x buat at least satu mcm kuih mesti x feel macam nak raya

n Alhamdulillah rezeki saye bertambah raya ni

Anyway...harap nya x telambat lah aku nak wish to all my fellow friends out there

SELAMAT HARI RAYER & MAAF ZAHIR BATIN

mase open house nanti kite jumpe lah k...yelah some of us pon dpt jumpe setahun sekali je kan mase raya...kpd yg balik kampung tu...i wish u a safe journey...and to all...hope u have a wonderful raye...salamzzzz

Thursday, September 25, 2008

Kejadian kedua

Aku slalu bear in mind....everytime bile nak deposit money dlm maybank cash deposit...tunggu sampai kad keluar...coz aku perasan yg maybank punye...akan keluar resit dulu...baru keluar kad

but i failed to remember last sunday...nak cepat punya pasal aku pon masuk duit, dh ambik resit aku blah terus...biler pg tesco...bukak purse...apsal satu compartment card aku ni kosong...arghhhhhhh tetinggal kad lagik lah ni...this is the 2nd time u know...okay2 tepon maybank call centre kejap

miss priya : hello, selamat tgh hari...ini priya bercakap...boleh saya bantu?

cik ida : hello...selamat tgh hari...saye nak lapor yg kad atm saya hilang lah ( nada geram, kusut, panik sume ade )

miss priya : ok boleh saye tau siapa di talian

cik ida : ida shareena

miss priya : okay cik ida, boleh bacakan saya no. akaun cik ida

cik ida : ( alahh nk no. akaun pulak ) boleh tunggu kejap x saye nak retrieve dr hp saye ni, okay no. die ############

miss priya : okay cik ida, boleh saya tanye akaun ini dibuka di cawangan mana?

cik ida : cawangan kajang

miss priya : okay cik ida, boleh saya tau mcm mana kad atm cik ida boleh hilang

cik ida : bukan hilang, saya masuk duit kat cash deposit machine...and then saye tetinggal kad lah kot kat situ

miss priya : okay cik ida, jgn risau ye...saye dah batalkan kad cik ida, lepas ni nanti cik ida boleh pegi ke mana2 cawangan maybank, and apply kad baru okay

cik ida : ( dengan tension nya ) lahhhh...knape saye kene apply kad baru plak...ni bukan 1st time saye tetinggal kad...hari tu dkt kelana jaya, saye tak sempat ambik kad and mesin dah telan kad, boleh je saye pegi ambik balik kad saya kat situ the next day

miss priya : ( ish ape lah customer sorang ni ) cik ida, hari tu kad cik ida boleh retrieve balik the next day kat cawangan itu, sebab cik ida ckp cik ida nampak kad atm tu ditelan balik oleh machine kan...yang ini cik ida x sure...sebab cik ida dh tetinggal kad itu...boleh jadi org ambil..jd for security reason saya kene batalkan kad itu walopon kalo kad itu mmg ditelan semula

cik ida : ( dengan blur nya ) a'ah betul jugak kan...aritu saya nampak...ni saye tetinggal terus ( apa lah bengap sgt aku ni ), oklah kalo mcm tu saye kena apply baru lah ye

miss priya : ye cik ida, di mana2 cawangan maybank...ada apa2 lagi yang perlukan bantuan saya

cik ida : x itu saje...terima kasih

miss priya : terima kasih cik ida


tu lah yg terjadi ahad lepas...and bile selasa baru ni aku EL...aku ambik kesempatan buat kad baru kat maybank taman jasmin...pegi ngan mak aku and iya...sampai2 1.20...kaunter bukak pukul 2

miss priya 2 : cik duduk dulu ye...karang saye bagi no.

aku pon duduk lah sambil isi borang

skali ade org rupenyer yg berminat nak borak ngan aku....pak guard tapi mude tapi aku takut tgk mata die...dah lah ckp suara mcm tak dengar...aku plak yg cam tak sedap nak dok kat situ..antara soklan2 die:

x penah pon nampak dtg kat maybank ni --> yelah keje tmpt lain gi branch lain la

nak buat ape tu --> wat kad baru

dok kat mane, saye kat asa jaya je --> taman sebelah ko lah

dok umah flat ke --> sian mak ayah aku...penat2 bg aku dok umah 2 tgkt kate flat...x lah

saye jalan kaki je pegi keja --> ohhhhh

cepat je kan dah nak raye --> a'ahhh


n sebelum lagik byk tanye...aku pon pegi kat keta lepak...mase tu kol 130...nk tunggu kol 2.00 last2 kitorg sume tetido dlm keta...skali bgn 2 o'clock sharp...pegi balik...guard senyum and bagi kan no....saba jelah

i was the 2nd person....tunggu nye tunggu....aku di layan pada pukul 2.40...oit ape yg lembab sgt...dah 40 min aku tunggu baru nak layan ke...rasenye minah yg 1st tu bukan nye nak wat ape...nak apply kad jugak...yang korang tembel sgt ni apelah...mak aku call tanye lame lagik ke..aku kate kejap....last2 2.50 aku pon selesai and dpt kad baru....10 min je okay..yg ko layan minah tu lembab sgt tadi pesal...kalo dah tau ramai org tunggu...bukak kaunter lebih boleh x

bile pk2 balik same je yg jd kat aku mase kat branch kelana jaya...i was the 3rd person that time...satu minah ni jage kaunter...aku sampai kol 1230...kol 200 baru aku dpt kad aku...eh susah sgt ke nak buat...ko kalo dh jadi front liner boleh tak ikhlas sket buat keje...kalo tak keje mcm aku ni je blakang tabir...ini sambil buat keje sambil borak2 lame lah last2 sejam stgh baru aku dpt kad...terus aku tgk position die...financial executive...finance lah sgt...keja cop2...masuk paper print out pon tembel...teringat aku mase tolong jual tiket train mase mlm merdeka dulu...punye lah laju aku buat and xde mase nak borak2 ke ape, angkat hp ke....kate pon dah front liner kan kene lah alert sket...kalo customer marah nanti kan susah

teringat aku smalam mase beli brg kat giant...i was the 3rd person...cashier budak laki melayu around 18 years old...wat keje mcm tak ikhlas je...chinese guy tu beli byk brg tin and glass jar...die boleh masuk kan dlm plastik ngan kasar nye...muke dah lah masam...oit adik bukan awak sorg jelah yg pose...kitorg pon pose...tp jgn lah act mcm tu plak depan customer...irritating betol...bile ambik duit pon hentak2 cash register...skali keyboard rosak die hentak2 sume...terus tergendala sume org nak byr...aku tunggu je...masih dlm tahap kesabaran...sebab aku mase tu dah tahap tension sgt...aku mmg jarang marah org...tapi bile tahap memakse dah saye sewel silap2 kena lah...sib baik die dah panggil org betulkan..kalo tak nak je aku ckp...dik boleh panggil ur supervisor betul kan tak...kitorg dah lame menunggu ni....ish geram plak...tapi kate bulan pose...aku besaba jelah

so pengajaran buat aku...jgn lah ilang kad lagi...tak kose aku nak pi bratur apply kad baru...lepas ni kalo masuk duit aku key in no akaun je lah...xnak masuk kan kad nanti tetinggal lagik heheh

dpt berita train aku belanggar plak smalam...camne lah leh jadi ni...abis lah hot news...x sure lagik pasal kecuaian or technical problem...tp kalo terbukti driver nye salah...front liner lagik tu...hishh taktau lah saye

p/s : seben...ada kah maybanker front liner sememang nye lembab kuikuikui

Satu hari di bulan puasa

Dah dekat 3 minggu aku pegi keja ngan abah aku...tapi arini aku drive keta sendri sebab abah ada hal...kalo naik keta ngan abah, jgn harap lah nak bukak radio...coz dr kjg sampai subang abah akan bercerita...mcm2 hal...pasal family, politik, kerja, sejarah, financial crisis skarang n mcm2 lah...aku tau abah pon xde teman nak borak...jd aku layan lah borak sampai ke opis...balik keja pon mcm tu...n kebanyakan yg abah citer tu kdg2 adalah info baru buat aku...coz ayah aku suke membace jd die tau byk benda

Tapi hari ni aku drive sensorg...jadi aku bukak lah radio...tetibe terus dengar lagu Raya Sudirman...dlm dingin subuh...hatiku terusik...kate pon dah nak raye jd kene lah ade mood nak raye...tapi tetibe aku sebak bile dengar lagu tu...aku sedih sensorg dlm keta

Aku terkenang kan yg tahun ni adalah antara Ramadan dan Syawal yang paling tough buat aku satu family....mengenangkan akak aku yang terpakse go thru byk benda mase die nak bersalin...mase pantang die kat umah aku...dua kali die masuk hospital...n die tahan sakit kat perut die...sampai lah bile doc scan...ade satu lagi kejutan buat kitorg...baru nak heal dr operation ade lagik satu yg menanti...maybe pasal tu lah die slalu ngadu sakit perut, angin n gastrik...mcm mane pon Alhamdulillah she is recovering

Terkenang kan pulak mak busu aku.....yg kitorg betul2 x predict....she's being diagnosed of something yg buat kitorg satu family sgt sedih...and during this ramadan itself she has gone through 2 operations...x sampai ati aku tgk mak busu aku but she is a strong woman...n die xnak kite nangis pasal die...she is recovering from the operation but she has to go thru some treatment in the future...aku kesian kan je dkt sepupu aku...sara lah yg byk tolong mak die sejak mak die sakit...tido kat hospital and jage mak busu aku for a week...adam yg x bersuara tp aku tau die sedih...aishah yg kecik slalu manja ngan mak die lagik lah sedih...yusuf dr jauh hanya mampu telefon bertanya kabar...die nak balik tp mak busu aku tak bg...uncle brahim aku x terkire penat nye ulang alik keja dr singapore just to be with his wife

Terkenang kan pulak mak aku...yg bukan lah sihat mane pon...she has to depend on her medicine...mak aku kan ade history sakit saraf...she's been really bz and hectic during my sis confinement...menjage baby...masak...kemas umah...n bile mak busu aku dah operate...mak aku lah jd official driver to send and fetch adik aku, adam n aishah everyday to school...bile die byk buat keje, muscle akan strain and mula lah die sakit....kdg2 ada gak mak aku nag kitorg satu family without purpose...tapi aku biar kan aje coz aku tau die mmg penat...recently kaki die problem and bile jumpe doc...doc kate bone kat tapak kaki die growing...so thats why bile pijak sakit...nasib baik pegi earlier so no need for operation...kene jab and continuously mkn ubat...lega sket aku dengar

Terkenang kan pulak nenek aku yg tahun ni dah 75 tahun tapi alhamdulillah masih sihat...sakit2 sikit tu biase lah....nenek aku pon byk tolong jage baby and akak aku...bile dgr pasal mak busu aku die pon runsing and slalu byk berpikir

Lagi yang buat aku sedih sebab last week tetibe sume name family aku naik and dapat pegi haji, mama, abah, nenek, mak busu and uncle brahim....diorg baru register tahun ni and chances of going is low coz ramai lagik org yg dah tunggu...kalo nak pon kene pi kuota international....jd bile tabung haji inform sume dapat punyelah happy...mak busu aku berharap balik, tapi bile mengingatkan condition die and the treatment that she has to go thru...die berserah....and for now mak busu aku and uncle brahim aku still xleh decide coz it will depend on her...whether cukup sihat to go for haji, and of course approval from board committee of tabung haji....kalo boleh die nak sgt pegi sebab nak sgt pegi berdoa sendri kat sane....

i hope she will recover and if there is a chance for her to go...we would be so happy....kitorg satu family akan doakan utk mak busu baik cepat...Allah can do wonders....just keep on praying...insyaAllah akan dimakbulkan...amin

walau macam mana susah pon...itu adalah dugaan buat kite..n ingatlah ada byk lagi org di luar sana yang lagi susah...jd terima lah seadanya....

tapi tulah raya tetap raya...dah puasa sebulan...kenalah kiter beraya sebab hari raya adalah hari kesyukuran kite semua...nk bermaaf maafan...tahun ni mesti aku nangis lebih lagik heheh

mcm mane persiapan raya korang sume...aku punye biase2 je...baju raya dah ade tp x satisfy sgt coz kene byk alter...baru teringat yg mlm ni nak buat biskut cornflakes choc chip....best nye hehe...sampai2 opis tadi aku dapat my 1st kuih raya...apollo ball



camne pon tahun ni kitorg hepi sebab ade orang baru...tulah bouncer yang aku belikan ari tu for jasmin...syok je tgk die happy...x sabar nak jumpe baby weekend ni :)



Thursday, September 18, 2008

Spottie vs Baby Shamu



Can you see the resemblance?

Spottie loves to play around with baby Shamu that i won last year thru a horse game....i always place baby Shamu beside me when i sleep....Spottie sleeps with iya but often get chased out in the middle of the night...coz Spottie will start playing with the cupboard door when she is bored....iya just couldnt stand the noise...

So sometimes i let Spottie to sleep with me...i have to limit my contact with Spottie due to my itchiness that i'm having right now...im not sure whether it is the result of my allergy to prawns / to other foods which i have no idea about / to my surroundings or to Spottie...so precaution steps should be taken...tapi kesian punya pasal bagi lah jugak si Spottie tido together...it reminds me that if it get worse...i have to pay my doctor a visit

Spottie will sleep at exactly the same spot everytime she sleeps in my room...just beside baby shamu and doing her 'thing'...i dunno what to call....alah die mcm cakar main2 kuku die dkt bende lembut sambil mata stim...slalunya dekat selimut...i find it weird...is it normal among female cats? this is the habit that Spottie and late Blackie loves to do...last time my cat Tiger and Tigress suke main hisap2 tetek or bulu sampai tertido...sumbang mahram betul lah heheh

back to Spottie and baby shamu...they have the same colour...and both are soft...i will be confused each time i stroke her in the dark...let me see...is this Spottie or baby shamu? luckily i know that Spottie's fur is silkier hehe...

It tells me that Spottie needs a friend...tapi aku xnak bela kucing baru dah....takpelah nanti nina belikan doll kucing plak untuk Spottie ye hehehe

Tuesday, September 16, 2008

Dillemma

Somehow I have been keeping this long hair for 3 years...and throughout the years i think i have done rebonding twice and one re-touch up for my hair

not including 'highlights' that i made 2 months after starting my 1st ever job + 4 times of colouring my hair due to i hate the 'highlights' that turned up way beyond my expectation + curling my hair with hot curler, usually for special occasion eg. wedding or when i have the desire

just imagine how many chemical process i have done to my hair....pity my hair...coz the owner wanted to look good and continuously damaging the hair....anyhow i am a bit relieved coz all the 'damaged' hair that i got thru the 'highlights' and colouring had been chopped off throughout the years...

all i have now is my new grown hair but of course not as healthy as during my teen years....my hair tend to be dry....thanks to the hairdryer that fasten the result

it's time for me to hit the salon...maybe for hair treatment to give moisture back to my lifeless hair...but now the dilemma is...

I feel bored with my hairstyle...this innocent long str8 hair look had accompanied me for like ages...i need to do something...at least i can call it my ' rambut raya'

but knowing me with my 'pipi tembam', short hair is definitely to avoid...and i havent had short hair for quite some time...the last was in 1999 during school years...i asked for 2 inches cut but she ended up experimenting her skills with my hair...she got my hair cut like a boy....thanks to my hairdresser.....i got two instant secret admirers at school...of course my junior...and i have no idea what they like about me...issit because of the hair...if they wanted to be a part of 'junior crush on senior thing' which i could say a common scene in any all girls school...i would say please im not interested at all...i would have made it earlier if i wanted it that way...not to cut my hair during the 2nd semester of my final year in school...come to think of it...i wonder, what's the criteria the senior should have to have a crush on?....issit

a) have short hair
b) handsome looking
c) active in sports
d) boyish manner
e) cool
f) all the above

the best part of all, they acted as if im the guy....hey common...im not even a tomboy...i just got a wrong haircut that's all...but i couldnt say that...they like u till the extent of showering u with warm wishes and pressies...once i got 2 chocolate balls delivered to me in a nice wrapping...i shared them with a friend...and they made a pencil holder specially for u...that i could not forget...i appreciated it but dont get me wrong...i accepted it as a friend and as an elder sister....

but when u reminisce them all...you will sigh and maybe giggle alone...it was funny though

so that's why i will still go for long hair...however 'rambut raya' is still in my imagination...short hair will do but not too short coz i had my own reason for that....i cannot help it if akak2 in my office have crush and droolling all over me...hahaha perasan...enough with them favouring one of my body parts and i feel weird when everytime they mention about it....

to seben....ko jgn gelak baca entry ni :p

Thursday, September 11, 2008

My workstation

Keja aku buat train schedule...walopon aku sbrnarnye grad comp sc tapi aku sronok buat keje ni...part yg lawak bile train aku buat hal je sure member2 aku msg what's wrong with ur train...mentang2 lah aku keja kat sini...

tapi aku buat schedule train je...aku tidak ade kene mengena jika train aku delay...kerana kalo delay korg mesti dgr due to technical failure...betul lah tu...so nothing to do ngan schedule....aku dulu mase jd class monitor slalu ape wat duty roster sume...xkan leh silap kot...aku dah master dh sume heheh...n walopon train ni ikut schedule...tapi bile train tu dh terawal atau delay...train tu sendri akan catch up balik...itu lah system die...jgn tanye nape mcm tu...coz aku yg buat schedule je...bukan aku yg wat system train tu...kalo aku yg wat mmg mak kayo lah heheh

mampos kalo bos aku dpt tau aku citer2 pasal train kat sini...siap letak gamba tu heheh so ni lah die workstation aku bile aku nk wat train schedule....name bilik ni simulator room...also training room for control executive...control executive baru lah keje die monitor train performance everyday...diorg keje shift...24 7....diorg ni duduk dlm bilik khas...ade byk tv so that diorg leh monitor each platform for each station...mase time tangkap gamba ni aku tgh bosan gile...dan kesejukan ya amat...coz bilik ni sejuk giler okay...rase nk pakai kot bulu je hehe




korang nampak tak button merah tu...each button represent each station...so kalo aku tekan je button tu...train yg tengah kat station tu pon EB lah...emergency brake...abislah sume passenger dlm tu tergolek dok heheh...sian cik jiji...sib baik ko dh x naik train lg...tp name pon emergency so time2 emergency lah br gune....

kalo nak marah boleh lah marah kat mat indon n bangla...kdg mat arab pon yg suke2 hati je terjun kat track tu...nk ambik brg jatuh lah...ambik gamba lahh...aku tau lah korg jakun kat track aku...tapi kot ye pon kalo nak terjun gi ler terjun kat ktm nye track...for sure jd pancake...kalo train aku sure x menjadi nye...coz sebelum train langgar korg...train dh EB dulu...heheh ade gak 2-3 kes yg beriye nak commit suicide kat track aku...mmg tak bejaya ler nampaknye nk kene gelek...tapi maybe bole jd ayam kfc extra crispy je...kate high voltage kan...so sng citer jgn lah memandai nk terjun track ek heheh

dulu 1st mase aku keje sini pon...aku terkejut bile bos aku kate nanti bwk lah ida pegi visit control room...aku xleh byg mcm mane...skali tgk ala2 broadcasting pon ade coz byk tv heheh..kate budak baru jakun lah sket kan...so ape2 aktiviti berkaitan train aku sume bejalan kat sini

sape yg takleh nak agak lagi aku keje kat mane ni x dapek lah den nk nolong nye heheh
Puase

Lamanya dh tak update blog ni...punyelah bz kat umah...nak kene masak untuk berbuka...nak jage akak aku n baby...jd mase aku pon limited....dpt rilex sure tertido punye...ape2 pon Slamat Berpuase walopon arini dah masuk ari ke 11...

Puase punye pasal aku nak bercerita pasal mkn2 lah...heheh...ari tu aku ckp aku kan mengidam sgt nak makan cendol b4 puasa...at last aku dpt...mr zul suke bwk aku kat situ bile pegi lunch time keja...tapi aku kate xdelah sedap mane...kjg nya lagik best...tapi sebab itu je yg ada so blasah lah kan...a week b4 bulan pose sempat aku mkn ngan akak opis aku...so ni lah die rojak sotong and cendol...kalo nak tau gerai die betul2 berdepan ngan station lrt tmn bahgia







the next dah nye pulak....dr pagi sampai tgh ari ujan je kat opis...aku ni yg sememangnya dh lapar cr peluang je nak pegi mkn luar...tetibe aku terbayang kalo ujan2 camni kan best mkn sup panas2...so ape lagik aku pon mengajak lah colleagues aku sume mkn sup dgn message next week kan dah pose..jom lah pi pekena sup subang....sape yg keje kat subang...tipu lah kalo kate tak kenal sup subang kat masjid on da way nak pegi airport lame tu...slalu ramai org...pakcik ni sup die yg special...die buat kuah satu kawah...nak ayam, daging, burung puyuh ngan kambing sume boleh...die dah siap dlm mangkuk...so tuang jelah sup die...nak refill sup pon bole...free lagik...hirup lah sup sampai lebam...lagik2 aku yg mmg peminat setia sup heheh




Last Friday, 5 sept i had my 1st berbuka session with friends...actually nak buat bebuke pose cum besday Kak Farah...tp becoz aritu ujan lebat n jumaat plak tu everywhere lah jam...besday girl x dpt dtg...so last2 kitorg ber6 je yg ade...aku seben iju aznim boy n wae....mkn di cozy corner jaya 33...ni 1st time aku gi situ...n xtau akan pegi lagi ke tak coz tak byk bende...except for sesape yg enrol masuk true fitness kat situ....so aku order Kuehtiow Kungfu with fresh water prawn...sedapppp...tp lepas tu aku gatal satu badan..aku rase aku dah mule allergic to prawns lah...cube bygkan kalo aku xleh mkn seafood...just imagine...ilang satu nikmat mkn...taknakkk



next day plak, me n mr zul went to mv...plan nya nak pegi belikan si baby Jasmine..aku panggil baby J je lah heheh...nak belikan die bouncer...since aku blum belikan die ape2 lagik...up till now aku utang wedding present akak aku...xtau nak kasi die ape...so aku bagi lah baby die dulu

merata aku mencari...aku nak cr bouncer yg affordable, nice and boleh rock...budget yg ade mase tu rm200 je...so fisher price nye out...ade aku masuk satu kedai baby ni...bouncer die ape brand ntah harge rm1800...ish2 nak kate canggih sgt idak ler...rm1800 tu boleh beli byk bende utk baby...bile dah berkenan design...xleh rock plak...bile boleh rock design plak hampeh...tau lah kan akak aku tu pulak taste camne...dah sah lah kene elok2...

so last2 dpt lah aku baby rocker from Sweet Cherry...comel..boleh rock...siap ade vibrator n baby song lagik...n paling penting still dlm budget...i was so excited...mase nak try beli tu sume rocker aku suruh mr zul turun kan...sampai penat die hehehe...so aku pon belilah...wrap n mintak mr zul carry...sian die

leka nye pasal beli rocker tgk jam dah 620...sume org dah cop tmpt nak buke...aku bagi suggestion buke luar...tapi takut mesti x sampai...so last2 pegi jelah manhattan...padahal aku nak mkn nasi berlauk...kitorg ambik ramadan promo which is manhattan seafood platter, garlic mussels ( sarah si strictly prohibited) , tiramisu for dessert and air sirap bandung yeos....



seperti biase lah...mr zul yg mengabiskan...perut aku dah nak meletop...by the time abis buke...kitorg jalan2...pastu kuar mv dah xtau buat ape...ingat nak lepak minum kat mamak bangi tapi ujan...aku suruh lah mr zul anta aku balik...padahal curfew aku slalu kol 12...ni kol 945 dh nak balik...aku kate takpe lah bulan pose elok balik awal

tapi mr zul kaco aku...die kate tak sabar nak tunjuk rocker die beli lah tu...saba jelah...memang pon...bile balik my sis pon excited...sume suke...aku lagi lah happy...n skarg baby pon asik dok dlm rocker aku je hehe...baby j hope u like ur 1st present from auntie...bunyi tua plak lah panggil auntie hehe

Sunday, August 24, 2008

Ke dapur bersama Cik Ida

Hari sabtu ni aku tetibe rajin...disebabkan mama dah slalu masak jadi ape salah nye kalo hari ni aku yang volunteer memasak...yelah mama dah penat menjaga org dlm pantang...aku pon mmg suke memasak tapi dah lame x merajinkan diri kat dapur....jd mari kite tgk menu hari ini...

Udang Goreng Ida



Bahan-bahan :

  • 20 keping udang yg telah dibuang kulit, tinggalkan ekornye
  • 1 biji bawang besar di potong half subang
  • 1/2 biji carrot, dipotong bulat dan kemudian hiris sederhana halus
  • 2 sudu sos tomato/cili
  • 1/2 cawan air
  • daun bawang dihiris halus
  • 1/2 biji tomato dipotong
  • kunyit untuk menggoreng udang
  • garam secukup rasa

Cara-cara :

  • Gaul udang dengan kunyit dan garam untuk menggoreng
  • Panaskan minyak dlm 4 sudu besar, dan bila minyak dah panas masukkan udang
  • Masukkan carrot
  • Goreng sehingga udang bertukar warna dan setengah masak
  • Kemudian masukkan air dan sos cili
  • Masukkan bawang dan tomato yang telah dipotong
  • Gaul sebati dan letak garam secukup rasa
  • Akhir sekali, masukkan daun bawang
  • Biar sampai udang masak dlm 2-3 minit dan bolehlah diangkat dan dihidang

Kacang Panjang Goreng


Bahan-bahan :

  • Kacang panjang dipotong serong
  • Carrot dipotong halus
  • Cendawan tiram 1 paket kecil di potong
  • 2 keping tauhu lembut
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam/ikan bilis
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 biji cili merah dihiris
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa

Cara-cara :

  • Panaskan minyak dan masukkan tauhu lembut
  • Goreng sehingga warna kekuningan, terbalikkan sekali saja
  • Angkat, toskan dan bila dah mula sejuk potongkan tauhu ( potong 8, 12, ikut suke )
  • Kemudian panaskan minyak dlm 3 sudu besar, masukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah
  • Bila dah naik bau dan bawang menjadi warna kekuningan masukkan kacang panjang, carrot, serbuk pati ayam dan air
  • Renihkan biar kacang panjang dan carrot masak
  • Bila kacang panjang dah mula melembut masukkan cendawan tiram
  • Masukkan tauhu goreng yang telah dipotong td, biar sebati dan letakkan garam secukup rasa
  • Bolehlah diangkat dan dihidangkan

Ayam Goreng Express


Bahan-bahan :

  • 5-6 keping ayam yang telah dibersihkan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar honey
  • serbuk black pepper
  • rosemary, aku gune brand McCormick
  • steak spice
  • garam secukup rasa

Cara-cara :

  • Semua bahan tadi digaulkan biar sebati
  • P/S : Garam diletak bila perlu, penggunaan sos tiram dan kicap pekat sudah memberi rasa masin pada ayam
  • P/S : Boleh menambah bahan lain jika perlu, untuk marinate ayam boleh mengikut citarasa sendiri dan tidak perlu mengikut sukatan resipi secara tepat
  • Panaskan minyak, dan gorengkan ayam dengan api perlahan
  • Setelah ayam masak, angkat dan toskan minyaknya
  • Bolehlah dihidang dan sedia untuk dimakan

Semua menu di atas dihidang bersama dengan nasi panas....nyam nyammmm sedapnya...Selamat Mencuba :)

My newborn niece

Actually i was quite bz for the past 2 weeks....it's because i'm now a proud mak ngah/auntie nina /? to my newborn niece Jasmine Adelia Muhammad Faiz...


one hour after birth

I'm so thankful, after all the obstacles that my sister had to go through, she safely delivered a healthy baby girl on Wednesday morning, 13 Aug 2008 at 8.15am. She broke her water bag when i was bz watching CSI NY the other night and we rushed her str8 to Assunta Hospital right after that.


6 hours after birth

Since we havent had a baby in our family for quite a while we were all so excited....not to mention, she is the 1st cucu for both families...not only that...my niece is the 5th generation, they all came from the 1st child of the family....here's the chart....

unyang in lenggeng
!
my datok (1st child) wedded my nenek
!
my mama (1st child)
!
my sis (1st child)
!
my niece (1st child)

isnt that great, my unyang lives in lenggeng, n9 and she's more that 90 years old now...im sure she gonna be happy when she found out she already had a 'piot'...


12 days

i dunno whether to call her jasmine or lia....and the whole family dunno what she should call us when she grows up....now i even have a reason to go back early from the office...my sis gonna be here during the confinement period and right after that she will move for good to seremban to his husband's house...so this is the only chance that we have with her

she is so playful...her facial expressions make her even cuter....she loves bathing, and i will be bz asking my mom, nina nak pakaikan baju baby bole? heheh...i've been practising to carry her too...luckily i have my cat, spottie to be my experiment baby heheh

congrats to both my sis and my bro in law...get well soon sis...i hope both of u will be happy and do take good care of her...for the baby....auntie nina/mak ngah/? pray for u good health, kindness and may Allah bless you and the rest of the family always...amin

Friday, August 22, 2008

Clueless

Errmm i'm clueless....actually i was thinking how did i get this premature gray hair....im only 25...there must me something wrong somewhere...i surfed the internet to find the cause of it...and i came across this :

* dieting - im not exactly on diet but yes i do watch what i eat and sometimes i try to lessen my
food intake

* lack of vitamins - Vitamin B complex, i remember not taking any
supplements for quite a long time...last time i used to consume
Vitamin C and evening primrose without fail

* stress - erm i guess this will be the main contributor for my gray hair

like what i said when ppl mention about my gray hair....byk berpikir

yes...it's true....i may not be a ruler of a country....or an athlete trying to win a 1st olympic gold medal....or a general to lead his soldiers in a big war....but i do think a lot....because i cant help it...it keeps on haunting me....i feel headache, searched for panadol...2 tablets will make the pain go away...and lay down for a nap...

Im thankful for everything....i tried to do my best...i've always tried to listen...to lend my hand to help if i can....but you cant always stop people from judging you....u know it's wrong but you couldnt say anything...people always like to accuse something that they dont know...but they never tried to understand....and make fun of it....it may be small...but like i always said....a wrong statement at a wrong particular time....so it bleeds you inside....for no one is there for you...you will feel so helpless....clueless at the same time....and wish to be all alone by yourself....

Like what im feeling right now....
.
.
.
.
But then, a prayer will ease my pain and make me smile the whole day

Sunday, August 10, 2008

My Cravings for...

i dunno why, but lately im craving for cendol...maybe because the day is so hot that i need something cold to refresh myself...I dont want instant cendol at any restaurant or foodcourt...I want cendol mamak tepi jalan to be exact hehe...I had been sleeping with full blast aircond and fan but still feel hot...i guess this will be the right time for me to berendam at the waterfall...last time i was shivering when i dipped my feet into the water...so im gonna get my cendol this week


pic by hoithink
And now i love teppanyaki...i couldnt remember the 1st time i had it...but now i need to have my teppanyaki at least once a month...teppanyaki is a no-no to bean sprout haters btw hehehe....i already tried teppanyaki at klcc foodcourt, teppanyaki at MV and mr.teppanyaki at cineleisure...but mr. teppanyaki is my fav coz it's nice and comes with a bowl of soup...compared to teppanyaki at MV...eventhough nice setting, nice japanese outfit...my teppanyaki feels dry and less gravy...so its a no-no

p/s: im getting bored with the selection of dishes at my office cafe...either u hv to buy there or go outside and eat...i think a home-cooked meal will be great for me
Trip to Sg. Chilling with the girls

Last Sunday, the msu girls went on a trip...to be exact...to Sg Chilling waterfall...i dont know who actually recommended the place but i was so excited, coz as far as I can remember...my last trip to waterfall was during my high school years with my schoolmates of course...

So off we went as early as 10pm...the 4 of us...seben, iju, aznim and me...as usual i was the last one to arrived at seben's house...maklum lah mak kite nak pack kan brg byk2 utk kite hehe..

It's in Kuala Kubu Baru...im not sure how long was the journey...coz we were bz gossiping, and laughing...during our pit stop at a petrol station...we encountered a group of bikers....i was eyeing for their motorbikes and the riders...of course yg mude2 and comel je lah kan hehe.....dear jgn mare ek...nanti u beli motor satu mcm tu kite naik same2 k :p but seben only managed to catch her eyes on one rider...a mazidul tv3 wannabe...kuikuikui




By the time we arrived...it was nearly 1pm...we walked to the main entrance of the waterfall and had to register ourselves....it was told that the main waterfall is a 3km walk from the entrance...but u can just settle down anywhere along the river during your way up...




Luckily i brought my sneakers...jungle trekking all the way up...thru thick bushes...duri2 tajam plak tu...dah lah pakai short...senang nk calar...i had blister coz tak pakai socks hehe...lalu air...and i said to myself please no leeches...it was challenging but fun at the same time...




After quite a while...we managed to find a perfect spot...sib baik aku bawak tikar...so kitorg pon picnic lah kat situ...seben brought nasi lemak with lauk...iju sardine and egg sandwiches, aznim coke and i brought mee goreng and kuih...i didnt have my breakfast yet so ape lagi mkn best2 lah mase tu...we spent about 2 hours there....nak mandi pon takut coz air deras and byk batu...so main2 air jelah...then we lost our main water supply....coke kami telah dihanyutkan kerana kecuaian aznim....kami hanya mampu memandang heheh...we saw quite a number of ppl passing by..i guess they must be heading for the main waterfall....tp x larat lah at that time...kalo jalan mcm sg congkak takpelah....ni hutan...semak samun...must be well prepared...with all our heavy bags...and tikar...dont think so kitorg boleh...x pasal2 je nanti....next time perhaps

On our way back...a craving for bakso led us to The Curve...ni seben lah punye pasal...so we had our tea break at Waroeng Ayam Penyet...selambe je dengan pakai cargo pants, t-shirt and slipper...feel a lil bit uncomfortable...sempat lagik tgk kaki kot2 ade pacat melekat ke terkejut plak org tgk kan muahhahaks...

And then arrived Kajang at 7pm...tired, sleepy but enjoyed the whole trip...thanks girls

Tuesday, August 5, 2008

The Mummy



Ari Jumaat tu gak, after abis keje aku ade date wayang ngan zul...tp mcm mane pon kene hanta my sis balik umah dulu coz die dh sarat and x larat nak drive...so zul fetch me and pegi alamanda je coz tu yg paling dkt...

Aku drive sket punye laju tp mamat tu sampai lambat gak...n i dunno what's wrong with gsc e-ticketing and phone booking...ni yg nk mencarut ni...x paham aku...mase ni lah nak upgrade lah..maintenance work lah...so x dpt lah nk beli tiket...kene lah line up beli...nak pegi alamanda x sempat dh jd kitorg pon blasah jelah pegi jusco selatan...mmg our luck lah...reserved tics baru je released and kitorg dpt tgk show kol 8pm

To be frank...kalo ckp pasal the mummy aku mesti terpk pasal egyptian mummies...firaun sume kan...aku ingat lagi mase kecik2 pegi muzium negara ade exhibition pasal mummy...punyelah excited....ni bile pasal china nye mummy....mcm x best je...aku ade terbace the main heroin refused to act in this no. 3 movie mainly because of the story itself...yelah selame ni kejar mummy egypt..tetibe kejar mummy china...kan lain tu hehe....so no high expectation from me...bile dh tgk lagi lah...zul suke sebab ade jet li je....for me the heroin xda chemistry ngan hero n she looked older...pastu nape lah kene wat anak diorg tu besar sgt...wat teenagers je ke takleh ke...aku suke heroin dulu bace2 spell amon-ra amon-re heheh...dlm ni xde pon....no anacksumun...that handsome and long haired arabian guy xde....x silap aku penah tgk die belakon cite italian ah...kene check name die baru tau die org ape...byk lah xde...aku suke yg ala2 polar bear tu je...cam cute plak....mak aku kate die sempat tido lagik...saba jelah...for me camne boring pon citer tu aku akan make sure aku tgk dr mule sampai abis coz rugi je duit nanti hehe

So bile nk balik...ade satu citer klakar...aku tau lah kan...sume kawan2 aku pon tau aku mmg x pandai pasal jln ni...tp bukan nye aku tak penah pegi jusco selatan tu...dh dkt 5 kali...so i know my way back ok...tp nak jd citer mase aku beriye bercerite dlm keta, zul tanye aku mane nk ikut ni...coz die x familiar that area...yg aku pon ckp str8 jelah sambil tgk gitu2 je kat jln....skali rupenye die termasuk hway sg long....yg aku mmg tak suke jln tu...aku 1st tau jln tu sebab abah aku penah bwk....n then x sengaje termasuk plak jln ni....dh lah giler jauh....senyap..sunyi...satu keta pon xde...seram je aku...aku suruh die drive laju...dlm keta ape lagik aku kene membebel lah...tanye sket pon dah boleh salah die ckp...pastu aku merajuk sebab bile dh salah jln x dpt pekena maggi goreng sedap kat mamak bangi tu...so pegi jelah ayza kjg...skali tgk gile ramai...last2 mkn lah kat razak je hahaha...coz perut dh lapar n mls nak cr port lain

----------------------------------------------------------------------------------

Ari sabtu kuar ngan zul lg...coz die kate next week die dah start shift nanti xleh kuar weekend lagik...so kitorg kuar lah gi mv....ramai gile org sebok shopping...x tgk wyg pon ari tu...just jln2 je...n kalo pegi mv x sah kalo x mkn kat beard papa...dulu mood donut...skarg lain plak...ntah nape dh suke plak...chocolate cream puff and chocolate cake die...sedap hehe



Besoknye ade trip to waterfall ngan mSu geng...weahooooo nanti cerita k
Ekspedisi Menjejak Pulut Mangga Dengan Kereta Baru


Aku sebok kate ngan korg aku nak update ngan gamba2 redang n bali kan....tapi aku lupe that monitor aku di rumah dah out n all the piccies ade dlm cpu....jd nmpk nye kene lah postpone dulu....sib baik ade org baik ati nk pinjam kan monitor die nanti sementara nak repair yg lame...tq dear hehe....ni sume pasal aritu bile umah aku tetibe blackout gara2 suis tebakar...my monitor terus dh weng....jd setelah saye update ape2 yg ptt dlm laptop ni saye boleh lah blog from here....coz kat opis saye xde chance

Last Friday, akak opis aku ajak gi mkn sambil naik keta baru die...ape lagik aku ligat je lah bile org ajak....so kitorg rombongan cik kiah pergi ber 5...of course lh aku yg paling mude kan...akak2 ni jelah geng aku...bos sila lah ambik org mude plak for my programmer k....akak2 jgn mare ek hehe....so naik lah aku kreta baru yg aku rase besar...mcm susah nak bawak aje...kitorg pegi shah alam...mkn kat area2 stadium...

Skali ade pulak yg tetibe kempunan pulut mangga...sama mcm pulut durian...tapi ni mkn ngan mangga manis campur santan...mcm sedap kan...terliur je bile byg...baru teringat fews day back...my sis ckp die mengidam nak pulut mangga gak...so kitorg round cari kedai yg ade jual tu tapi x jumpe plak...siap masuk kedai thai lagik coz akak opis aku kate tu org thai nye food...pon xde...so balik lah ngan hampa nye akak aku sorg 2...

Aku tetibe bg nickname kat group akak2 ni geng mafia sebab keta dah le besar...siap tinted sume...pastu sorg2 pon boleh tahan mafia gak heheh...so thanx to akak opis aku yg telah bawak kitorg gi lunch with her new Honda Odyssey...boleh lah jenjalan lagik ek lepas ni :)

Sunday, July 27, 2008

Spottie dengan aksinya


Spottie je lah satu2nya kucing yg kitorg ade skarang ni...tu sebab lah die sgt manja ngan kitorg...punyelah baik...tak susah nak jage...ni adalah antara aksi2 yang spottie suke buat...kdg risau gak x sakit ke blakang die tu hehe...kalo die keluar kejap pon dh risau takut ape2 jadi kat die....we love her so much...she has been with us for 4 years and 4 months...harap2 die pjg umo



And this is the late blackie...adik kepade spottie....she has left us for nearly 3 months now...i miss her so much coz she used to sleep in my room and accompanied me everywhere in the house...i was so close to her....we dunno what actually happened to her...but she didnt come home that night after she managed to escape....the next morning b4 going to work...my neighbour said she was lying dead in their house...the last thing i remembered was hugging her still warm body with tears all over my face...i was on EL that day...we love u so much and hope we have taken good care of u during ur lifetime blackie...

I said to myself before that they will be the last cats.....as I cant bear the pain of losing anymore....but now im taking care of 2 kittens which had followed my sister home from the pasar malam...maybe we will let them free when they have grown up....

If u have cats of ur own...or pets...do take good care of them...coz they will also pray for us and like my mum always says...murah rezeki kite kalo kite jage diorg dgn baik :)
Reading time



This entry was not written to mention that i actually started reading...reading is still not my hobby...i only read when i have to...meaning to pass my exam during my study years or reading the newspaper to know the hot stories of the day...i prefer online news btw hehe...

Anyway...i do read when i finally have nothing to do at home...no interesting tv shows to watch...or no washing or cleaning to be done...so recently, my colleague bought 2 new books for herself and lended them to me....i always heard about the shopaholics series but never have the chance to read them...so i thought to myself this book will be in my possession for quite a while as i only read when the 'mood' arrives...but then i heard the news that she'll be leaving us and start her new job in fasting month...meaning i only have about 1 month to finish reading the books...

I already started reading the shopaholic and baby but it will be more interesting if i am pregnant at the same time....which is definitely out of the question...so i will dedicate the time i have left for the other book, confessions of a shopaholic....you know how long it takes for me to finish reading a book...a friend of mine said " ida ni, buku HP yg 1st ni pon punye lame nak abiskan " hehehe....so priority will be given for the 2nd book...this will be my routine during lunch at work...coz im doing my puasa ganti for the whole week....korang dh ganti puase ke? better make it fast....kalo tak nanti x sempat kan....

My department will be left with only 6 people now...oh im so gonna miss chatting with my next cubicle mate after this :(