Sunday, August 24, 2008

Ke dapur bersama Cik Ida

Hari sabtu ni aku tetibe rajin...disebabkan mama dah slalu masak jadi ape salah nye kalo hari ni aku yang volunteer memasak...yelah mama dah penat menjaga org dlm pantang...aku pon mmg suke memasak tapi dah lame x merajinkan diri kat dapur....jd mari kite tgk menu hari ini...

Udang Goreng Ida



Bahan-bahan :

  • 20 keping udang yg telah dibuang kulit, tinggalkan ekornye
  • 1 biji bawang besar di potong half subang
  • 1/2 biji carrot, dipotong bulat dan kemudian hiris sederhana halus
  • 2 sudu sos tomato/cili
  • 1/2 cawan air
  • daun bawang dihiris halus
  • 1/2 biji tomato dipotong
  • kunyit untuk menggoreng udang
  • garam secukup rasa

Cara-cara :

  • Gaul udang dengan kunyit dan garam untuk menggoreng
  • Panaskan minyak dlm 4 sudu besar, dan bila minyak dah panas masukkan udang
  • Masukkan carrot
  • Goreng sehingga udang bertukar warna dan setengah masak
  • Kemudian masukkan air dan sos cili
  • Masukkan bawang dan tomato yang telah dipotong
  • Gaul sebati dan letak garam secukup rasa
  • Akhir sekali, masukkan daun bawang
  • Biar sampai udang masak dlm 2-3 minit dan bolehlah diangkat dan dihidang

Kacang Panjang Goreng


Bahan-bahan :

  • Kacang panjang dipotong serong
  • Carrot dipotong halus
  • Cendawan tiram 1 paket kecil di potong
  • 2 keping tauhu lembut
  • 2 sudu kecil serbuk pati ayam/ikan bilis
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 biji cili merah dihiris
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa

Cara-cara :

  • Panaskan minyak dan masukkan tauhu lembut
  • Goreng sehingga warna kekuningan, terbalikkan sekali saja
  • Angkat, toskan dan bila dah mula sejuk potongkan tauhu ( potong 8, 12, ikut suke )
  • Kemudian panaskan minyak dlm 3 sudu besar, masukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah
  • Bila dah naik bau dan bawang menjadi warna kekuningan masukkan kacang panjang, carrot, serbuk pati ayam dan air
  • Renihkan biar kacang panjang dan carrot masak
  • Bila kacang panjang dah mula melembut masukkan cendawan tiram
  • Masukkan tauhu goreng yang telah dipotong td, biar sebati dan letakkan garam secukup rasa
  • Bolehlah diangkat dan dihidangkan

Ayam Goreng Express


Bahan-bahan :

  • 5-6 keping ayam yang telah dibersihkan
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar honey
  • serbuk black pepper
  • rosemary, aku gune brand McCormick
  • steak spice
  • garam secukup rasa

Cara-cara :

  • Semua bahan tadi digaulkan biar sebati
  • P/S : Garam diletak bila perlu, penggunaan sos tiram dan kicap pekat sudah memberi rasa masin pada ayam
  • P/S : Boleh menambah bahan lain jika perlu, untuk marinate ayam boleh mengikut citarasa sendiri dan tidak perlu mengikut sukatan resipi secara tepat
  • Panaskan minyak, dan gorengkan ayam dengan api perlahan
  • Setelah ayam masak, angkat dan toskan minyaknya
  • Bolehlah dihidang dan sedia untuk dimakan

Semua menu di atas dihidang bersama dengan nasi panas....nyam nyammmm sedapnya...Selamat Mencuba :)

1 comment:

mediocre sadist said...

amboi..macam blog masak2