Thursday, September 25, 2008


Satu hari di bulan puasa

Dah dekat 3 minggu aku pegi keja ngan abah aku...tapi arini aku drive keta sendri sebab abah ada hal...kalo naik keta ngan abah, jgn harap lah nak bukak radio...coz dr kjg sampai subang abah akan bercerita...mcm2 hal...pasal family, politik, kerja, sejarah, financial crisis skarang n mcm2 lah...aku tau abah pon xde teman nak borak...jd aku layan lah borak sampai ke opis...balik keja pon mcm tu...n kebanyakan yg abah citer tu kdg2 adalah info baru buat aku...coz ayah aku suke membace jd die tau byk benda

Tapi hari ni aku drive sensorg...jadi aku bukak lah radio...tetibe terus dengar lagu Raya Sudirman...dlm dingin subuh...hatiku terusik...kate pon dah nak raye jd kene lah ade mood nak raye...tapi tetibe aku sebak bile dengar lagu tu...aku sedih sensorg dlm keta

Aku terkenang kan yg tahun ni adalah antara Ramadan dan Syawal yang paling tough buat aku satu family....mengenangkan akak aku yang terpakse go thru byk benda mase die nak bersalin...mase pantang die kat umah aku...dua kali die masuk hospital...n die tahan sakit kat perut die...sampai lah bile doc scan...ade satu lagi kejutan buat kitorg...baru nak heal dr operation ade lagik satu yg menanti...maybe pasal tu lah die slalu ngadu sakit perut, angin n gastrik...mcm mane pon Alhamdulillah she is recovering

Terkenang kan pulak mak busu aku.....yg kitorg betul2 x predict....she's being diagnosed of something yg buat kitorg satu family sgt sedih...and during this ramadan itself she has gone through 2 operations...x sampai ati aku tgk mak busu aku but she is a strong woman...n die xnak kite nangis pasal die...she is recovering from the operation but she has to go thru some treatment in the future...aku kesian kan je dkt sepupu aku...sara lah yg byk tolong mak die sejak mak die sakit...tido kat hospital and jage mak busu aku for a week...adam yg x bersuara tp aku tau die sedih...aishah yg kecik slalu manja ngan mak die lagik lah sedih...yusuf dr jauh hanya mampu telefon bertanya kabar...die nak balik tp mak busu aku tak bg...uncle brahim aku x terkire penat nye ulang alik keja dr singapore just to be with his wife

Terkenang kan pulak mak aku...yg bukan lah sihat mane pon...she has to depend on her medicine...mak aku kan ade history sakit saraf...she's been really bz and hectic during my sis confinement...menjage baby...masak...kemas umah...n bile mak busu aku dah operate...mak aku lah jd official driver to send and fetch adik aku, adam n aishah everyday to school...bile die byk buat keje, muscle akan strain and mula lah die sakit....kdg2 ada gak mak aku nag kitorg satu family without purpose...tapi aku biar kan aje coz aku tau die mmg penat...recently kaki die problem and bile jumpe doc...doc kate bone kat tapak kaki die growing...so thats why bile pijak sakit...nasib baik pegi earlier so no need for operation...kene jab and continuously mkn ubat...lega sket aku dengar

Terkenang kan pulak nenek aku yg tahun ni dah 75 tahun tapi alhamdulillah masih sihat...sakit2 sikit tu biase lah....nenek aku pon byk tolong jage baby and akak aku...bile dgr pasal mak busu aku die pon runsing and slalu byk berpikir

Lagi yang buat aku sedih sebab last week tetibe sume name family aku naik and dapat pegi haji, mama, abah, nenek, mak busu and uncle brahim....diorg baru register tahun ni and chances of going is low coz ramai lagik org yg dah tunggu...kalo nak pon kene pi kuota international....jd bile tabung haji inform sume dapat punyelah happy...mak busu aku berharap balik, tapi bile mengingatkan condition die and the treatment that she has to go thru...die berserah....and for now mak busu aku and uncle brahim aku still xleh decide coz it will depend on her...whether cukup sihat to go for haji, and of course approval from board committee of tabung haji....kalo boleh die nak sgt pegi sebab nak sgt pegi berdoa sendri kat sane....

i hope she will recover and if there is a chance for her to go...we would be so happy....kitorg satu family akan doakan utk mak busu baik cepat...Allah can do wonders....just keep on praying...insyaAllah akan dimakbulkan...amin

walau macam mana susah pon...itu adalah dugaan buat kite..n ingatlah ada byk lagi org di luar sana yang lagi susah...jd terima lah seadanya....

tapi tulah raya tetap raya...dah puasa sebulan...kenalah kiter beraya sebab hari raya adalah hari kesyukuran kite semua...nk bermaaf maafan...tahun ni mesti aku nangis lebih lagik heheh

mcm mane persiapan raya korang sume...aku punye biase2 je...baju raya dah ade tp x satisfy sgt coz kene byk alter...baru teringat yg mlm ni nak buat biskut cornflakes choc chip....best nye hehe...sampai2 opis tadi aku dapat my 1st kuih raya...apollo ball



camne pon tahun ni kitorg hepi sebab ade orang baru...tulah bouncer yang aku belikan ari tu for jasmin...syok je tgk die happy...x sabar nak jumpe baby weekend ni :)



3 comments:

mediocre sadist said...

wah..bulatnya mata anak buah ko. rambut lebat..nak buat cukur jambul tak lepas ni? tapi bole tahan semangat gak for a month old baby..takpe,as long as sihat..baby kurus tak comel

dugaan tu past and parcel of life..semua orang pon ada dugaan..harap2 you could face it with your chin up. no worries!

HAPPY LIBRAN said...

mmg...aritu one week kat sban pon bile balik dah menembam.. insyaAllah buat..akak aku siap suruh book date kat kawan2 aku lg..aku kate x kisah lah kalo terkena OH org lain haha..

planning cukur jambul + raya open house on the 18th oct...nanti saye menjemput ye

tulah hopefully...kene byk sabar..kalo x kuat camne nk bg support..insyaAllah

Anonymous said...

sedihnye cite ida kali ni... tp the best part is tgk baby jasmin... comelnye... rasa cam nak cium2 pipi dia yg tembam tu...